torsdag 31 oktober 2013

Saffransbröd (inte bullar)

Jag nämnde ju som ni kanske minns att jag bakade ett så gott saffransbröd förra året. Bakning är inte något som jag ägnar mig åt överdrivet mycket - förutom under december (och lite i november). Då jävlar bakar jag och gör godis som en galning. Resten av året så har jag systrar och mammor som sköter det där och de gör det oftast tusen gånger bättre än jag. (Det kan inflikas att ja, jag har viss prestationsångest när det kommer till bakning. Men det är svårt att inte ha det när ens storasyster skapar sådant här!) Men mina lussekatter... de äger allt och allas. Japp, där skäms jag inte för att stå upp och säga att jag verkligen tycker att mina egna är bäst! De må inte alltid vara så snygga - men det är smaken som räknas och där klår de allt! Och det har jag Monika Ahlberg att tacka för. ;) 

MEN nu var det ju saffransBRÖDET vi skulle prata om! Jag måste baka dessa snart igen, blev så himla sugen nu när jag grävde fram bild och läste recept. Kände ju att jag var tvungen att dela det med er!

Receptet kommer från den här fina boken som jag köpte av en kollegas dotter när hon sålde jultidningar för ett par år sedan: Julens godsaker - Mia Öhrns bästa julrecept.
Ca 15 portionsbröd:

2½ dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
5 dl (300 g) vetemjöl special
2½ dl (180 g) grahamsmjöl
1 tsk salt
1 kuvert á ½ g saffran

1 tsk strösocker
75 g rumsvarmt smör

mjöl till utbakning

1. Mät upp mjölk, jäst och ägg i en degbunke och rör ihop.

2. Mät upp och blanda mjölsorterna med saltet.

3. Stöt saffranet tillsammans med strösockret och rör ut i degspadet.

4. Rör ner mjölblandningen och det mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Arbeta degen ordentligt, gärna 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i minst 40 minuter, gärna längre.

5. Mjöla bakbordet ordentligt och tippa ut den kletiga degen. Mjöla ovanpå degen och kavla ut den till en ca 2 cm tjock rektangel.

6. Dela degen i fyrkantiga bitar med en degskrapa eller kniv. Lägg bröden glest på bakpappersklädda plåtar, täck över med en handduk och låt jäsa 40 minuter.

7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader i drygt 15 minuter.

Jag gillar vallmofrön och tycker det ser fint ut att ha det på bröd - så jag pimpade mina frallor med det.

Inga kommentarer: