tisdag 12 november 2013

9 album som gjuter julstämningen

- Colbie Caillat "Christmas in the sand"
Det här var garanterat min mest spelade julskiva här hemma förra året. Namnet till trots så fångar Colbie så exakt den där känslan av snögnistrande vinter som den känns för åtminstone mig. På spotify ligger Deluxe-versionen av plattan - som var helt omöjlig att få tag på i Sverige (tur att man kan köpa enstaka låtar på nätet) som innehåller några extra favoriter.


- She & Him "A Very She & Him Christmas"
En fin samling med väl utvalda jullåtar som blir som nya med duons "plinkeplonk" och Zooey´s väldigt udda röst - som jag antar att man antingen älskar eller hatar(?). (Jag tillhör de förstnämnda.) Det tog lite tid för mig att värma upp för denna skivan, men nu är den en favorit. Quirky år ordet som beskriver den bäst!
Och nu har jag den i fysisk form också! ;)


- Jewel "Joy: A holiday collection" & "Let it snow: A holiday collection"
Let me put it this way: Älskar du inte redan Jewel (hur är det möjligt att låta bli?!) så gör du det efter att ha hört hennes julalbum. Om du frågar mig idag så är "Joy" strået vassare MEN den har ju några jular på nacken medan "Let it snow" är ny för i år. Den senare svänger lite mer och har kanske lite mer klassiskt "julgung" medan den första är lite mer spirituell och finstämd. Och om du undrar hur hennes klassiska singel "Hands" låter i jultappning så får du svaret på "Joy"!


- Michael Bublé "Christmas"
Den har allt en riktig julskiva ska ha! När de inledande tonerna av "It´s beginning to look alot like christmas" strömmar ur högtalarna så blir jag som ett litet barn. Den är ju liksom redan en klassiker.


- ABSOLUTE CHRISTMAS
JA! Jag har två olika utgåvor av den här pärlan, den på bilden är den senaste av dem. Bästa glöggmingelskivan ju. Ingen jul utan Absolute Christmas.♥


- Sanna, Shirley, Sonja "Vår jul"
Jag tycker jättemycket om föregångaren till den här också, deras engelska "Our Christmas", men den här är mysigare och har mer Lucia-vibbar, vilket jag gillar. Ja, jag får helt enkelt känslan av Lucia-morgon när jag lyssnar på den, i synnerhet av Så mörk är natten i midvintertid och Bereden väg för herran. Bästa svenska julskivan sedan Carolas "Jul i Betlehem"!


- Carola "Jul" & "Jul i Betlehem"
... ja, när man talar om Carolan! "Jul i Betlehem" är så fast förankrad i mina jular från när jag gick i gymnasiet. Jag kan blunda och se mitt överpyntade tonårsrum i ljuset från ljusstakar och stjärnor (jag hade flera fönster) framför mig när jag hör den. Det är fina minnen.
"Jul" är en riktig gammal klassiker där Carola svänger sig med riktigt klämkäcka uttryck och puffiga klänningar och luggar på bookleten. Sådär underbart töntigt som det måste få vara på julen. :D

6 kommentarer:

Amandas jul sa...

Många bra tips! Jag gillar Michael framförallt.

Jessica sa...

Amanda: Ja, han är grym. Mer jul-Bublé åt folket!

Jenny sa...

Du har ju glömt Peter Jöbacks juleskiva;)
Snön föll och Decembernatt...

Jessica sa...

Jenny: Näee, jag glömde den inte... Tycker inte att den är så bra längre, Sebbe har fått mig att tröttna lite på Jöback. Haha;) Nejmen jag har den inte som någon favorit direkt.

Anonym sa...

Kul att det var bara en skiva/artist som jag hört eller ens tycker verkar bra och det var carola. Är inte jätteförtjust längre i henne men julskivan är bra!

Jessica sa...

kulturcramar: Ja, det var väl lite tanken: Att man kanske skulle hitta något som man inte hört förut eller inte trott var någon höjdare. Vidga sina vyer lite liksom. ;)